podla mna je skoda, ze raw rekordy z minulosti su prepisovane rekordami s equipom. Neviem preco je taky problem drzat v databaze neake raw rekordy aj na "national" urovni, mozno to je tym ze ani s equipom by vacsina lifterov sucasnosti nedala to co sa davalo kedysi bez neho

. Dokonca aj vo svetovom meritku sa vie len o najvacsom raw benchi, kto kolko drepol alebo zamrtvolil raw upadlo do zabudnutia. Dost uznavam napriklad Toma Podlipneho za jeho raw silu, drepol tusim 330kg len v opasku a nesere sa s tym ze "co ked ma pichne v kolene". V anglicku vedu aspon aku taku ligu, tomas byt am mohol byt all-round sampion.
http://www.ynecawla.org.uk/bmuepl.htm
par ludi tu nakuslo bezpecnost dresov, akoze argument preco ich pouzivat.
Uspesny Ex IPF zavodnik a mistr GPC Martin Kosnar aka Kuslud (total cez 1000, drep 435 kilo! americky bench 290 kilo) pred casom napisal par slov k tejto teme. Ja myslim ze ako sampion ma jeho slovo najvacsiu vahu.
Kulsud píše:Když jsem začínal s liftem, tak ti dres na dřepík pomáhal tak 20 kg, na benča mě tak maximálně 15 kg. Tam se dalo říci, že je to bezpečnější, protože to pěkně chránilo ramena, činka se dala poměrně slušně kontrolovat atd. Tvrdit dnes, že je to kvůli bezpečí je legrační. Nemá to z bezpečím nic společného, dráha činky se úplně mění atd. Proto preferuju IPF, EPF protože ty výkony nejsou ještě tak mimo realitu. Výkony Rychlaka mi neříkají zhola nic.
Kulsud píše:Já jsem si také namlouval, že drezy jsou hlavně kvůli bezpečí. Kuva ten drez je dělanej na to, aby ti pomáhal při výkonu a o zdraví nejde. Kdo dřepal v novém Titanu (teď nevím jak se jmenuje - Centurion nebo tak nějak), tak tam přece nic nechrání, když se ten pokus nepovede, tak tě to přibije jak hřebík k podlaze, zlomí tě to, atd. Žádná ochrana zdraví pro Boha.
Takový keci že snad chrání bedra. Vždyť dnes ten dres stahuje v oblasti nohou a ramen a to proto, aby vytvořil takovou pomyslnou pružinu, na bedrech je naprosto volnej a tam ti pomáhá jen pásek.
zhrnutie & zaver:
nech si robi kazdy co ho bavi, len mi vadi ta neucta voci minulosti a zosratost lifterov z toho robit nieco raw. Napriklad mne osobne sa pacia benche v equipe a uznavam to rovnako ako raw, ale ked mi niekto povie ze raw nechodi lebo sa boji ze sa zrani tak sa mozem len smiat

. A dosiahlo to takeho meritka ze potom zaciatocnici sa boja benchnut cokolvek cez 100 kilo lebo ich bolia ramena

.
No srandy kopec.
sportu zdar