Minerály

vše co má souvislost se správnou stravou

Moderátoři: pascal, keba

Uživatelský avatar
ihuli
Příspěvky: 210
Registrován: 21. bře 2008 17:57

Minerály

Příspěvekod ihuli » 23. bře 2008 0:25

Docela mě zajímalo jaké budou prospěšné vitamíny a minerály v přípravě kulturisty nebo pro jakéhokoliv cvičícího,třeba to bude zajímat i Vás ostatní tak bych tu pár minerálů vhodných pro kulturisty chtěl rozepsat,pokud budete mít pocit že zde nějaká látka vhodná pro lidí který posilujou chybí tak to sem napište a já se pokusím sehnat nějaké informace

vitamíny a minerální látky ovlivňují rychlost a aktivitu enzymatického aparátu, který svaly buduje, protože jsou jeho součástí jako tzv.koenzymy, bez kterých enzymy jednoduše nefungují, resp.při sníženém příjmu je drasticky snížená i enzymatická aktivita
tak bych zde asi nejprve něco uvedl o enzymech

"Enzymy jsou substance, které umožňují život.
Jsou potřebné pro všechny chemické reakce,
které se uskutečňují v lidském těle. Žádné minerály, vitamíny
ani hormony nevykonají práci bez enzymů. Naše těla, všechny naše orgány,
tkáně a buňky fungují díky enzymům."


Obrázek
- Dr. Howell, ENZYME NUTRITION -
Pokud si představíme uhlohydráty, tuky, minerály a další látky v našem těle jako stavební materiál, tak enzymy představují miliony dělníků, kteří jsou schopni z nich postavit organickou hmotu a zajištovat její funkčnost
A proč jsou enzymy v potravě tak důležité?
Jednou z hlavních funkcí enzymů v těle je účast při trávení. Enzymy štěpí jednotlivé složky potravy (cukry, tuky, bílkoviny) na jednodušší části, které jsou potom využity ke stavbě těla nebo jako zdroj energie. Některé enzymy vyžadují ke své katalytické činnosti organický kofaktor, který se nazývá koenzym nebo prostetická skupina; složkou koenzymu bývá často některý vitamín. Katalytická aktivita enzymů je ovlivňována jeho aktivním centrem, vytvářeným prostorovým uspořádáním bílkovinného (polypeptidového) řetězce.

Dál budu pokračovat draslíkem
Draslík je pro člověka nepostradatelný. Je přítomen ve všech buňkách lidského těla. Je rozhodující pro kardiovaskulární a nervové funkce, regulaci přenosu živin do buněk a uvolňování svalové energie. Reguluje vodní hospodářství organizmu. Pomáhá při revmatických či artritických stavech odváděním kyselin z kloubů, čímž uvolňuje jejich ztuhlost. Draslík je současně naprosto nezbytný pro vylučování. Uvolňu-je křeče, bolesti hlavy - zvláště pak migrény.

Urychluje léčbu řezných, tržných a jiných poranění. Je také zodpovědný za okysličování mozku.
Pro kulturisty: Draslík napomáhá smrštění svalů a také hraje důležitou roli v přeměně přijatých sacharidů na svalový glykogen, který dále slouží jako zásobárna energie uvnitř svalů a jater, které tělo využívá, zatímco trénujeme. V podstatě nízký příjem draslíku může zhoršit schopnost nasytit svaly glykogenem. Jinak řečeno nízký příjem draslíku může zhoršit schopnost dostatečně nasytit svaly sacharidy. Protože je draslík uložen ve svalech, předpokládá se, že stejně jako kreatin a glutamin zvyšuje množství vody, které si mohou svalové buňky ponechat a mít v zásobě. Více vody ve svalech zlepšuje anabolické prostředí, což má za následek větší svalový růst.

Draslík a prevence: Jedna studie za druhou shodně prokazovaly, že lidé, jejichž potrava obsahuje mnoho draslíku, mají nižší krevní tlak než ti, kteří ho v potravě mají málo.
Obrázek

Draslík a další příznivé účinky: Svým účinkem na krevní tlak snižuje draslík i riziko srdečních onemocnění a mozkových příhod. Podle jedné studie se u skupiny pacientů s vysokým tlakem, kteří denně jedli jedno hlavní jídlo bohaté na draslík, snížilo riziko fatálních mozkových příhod o 40 procent. Při dvanáctiletém sledování se zjistilo, že u mužů, kteří měli v potravě minimální množství draslíku, byla pravděpodobnost akutní mozkové příhody dvaapůlkrát větší než u těch, kteří dostávali draslík v maximální množství. U žen s nízkým příjmem draslíku bylo riziko pětkrát větší. Obrázek

Doporučené dávkování draslíku:
Doporučená denní dávka draslíku je od 2000 do 3500 mg. Draslík je obsažen ve většině potravin, ale hlavním zdrojem je ovoce a zelenina.

Měď
Působení a účinky:
Měď je nezbytná pro tvorbu kolagenu, základní bílkoviny kostí, kůže a pojivových tkání. Hraje důležitou roli při tvorbě červených krvinek, může pomáhat organismu ve využití zásob železa a má význam pro udržování imunity a plodnosti. Udržuje správnou pigmentaci tkání ve vlasech, v kůži a v očích. Měď může být účinná při prevenci vysokého krevního tlaku a poruch srdečního rytmu. Měď také může chránit tkáně před poškozením volnými radikály, pomáhat v prevenci rakoviny, srdečních chorob a jiných nemocí. Dostatek mědi může pomáhat udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Měď je nezbytná při tvorbě červených enzymů, zvláště superoxidu dismutázy (SOD), který je pravděpodobně jedním z nejúčinnějších antioxidantů v těle. Pomáhá také v obraně proti ztrátě kostní hmoty, která vede až k osteoporóze.
Jak měď užívat:
Je vhodné brát dávky mědi při bezpečné horní hranici, tj. 3 mg denně v potravě nebo v potravinových doplňcích. Doplňky s mědí se doporučuje užívat vždy ve stejnou denní dobu, pokud možno při jídle, abyste předešli možnému podráždění žaludku.
Zdroj:
vnitřnosti, ústřice, luštěniny, tmavý chléb, celozrnné těstoviny, ořechy, semena, avokádo, česnek, ředkvičky, houby, rajčata, brambory, banány a švestky. Např. jedno avokádo dodá asi šestinu denní dávky mědi.

Pro kulturisty
Kromě toho, že pomáhá formovat červené krvinky, měď podporuje produkci superoxid dismutása (SOD), což je největší likvidátor volných radikálů v těle.Volné radikály jsou přírodní vedlejší produkty těžkého tréninku. Nicméně přetrénování nebo špatná výživa mohou vyvolat stav, kdy volné radikály nejen že poškozují svalové buňky, ale mohou i oslabit imunitní systém, což vede ke špatné svalové regeneraci..

Železo
Množství železa v těle dospělého člověka je okolo 4 gramů. To by stačilo sotva na výrobu jednoho hřebíku. Přes toto minimální množství je jeho význam v lidském těle zásadní. Například bez železa nebudete jednoduše řečeno dýchat. Svalová práce se bez železa také neobejde, nezvedli byste ani ten hřebík.
Obrázek
Proč potřebuji železo?
Největší část železa v lidském těle je obsažena v červeném krevním barvivu, hemoglobinu. Ten je součástí červených krvinek. Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání. To je zásadní pro lidskou existenci. Železo dále působí i na mnoha dalších místech v lidském organizmu, nemá smysl všechny jmenovat. Pamatujte, že železo působí všude a bez něj se neobejdete.

Co mám jíst?
Nejvíce železa, téměř polovina denní dávky, získáte konzumací masa a vnitřností. Přestože i v rostlinách je obsah železa významný, tělo z nich dokáže získat jen malou část. Z rostlinných produktů jsou významným zdrojem železa fazole, čočka, meruňky, švestky, oříšky a mandle. Jezte ale i obiloviny, celozrnný a obohacený chléb. Nezapomínejte na zeleninu, především brokolici a špenát. Dostatečný přísun železa umocníte i tak, užíváte-li vitamín C.
Naopak mnoho látek snižuje vstřebávání železa. To pak projde trávicím ústrojím, aniž by z něj Vaše tělo mělo nějaký užitek. Vláknina, šťavelany, ale i nadměrná konzumace čaje nebo kávy patří k přirozené skupině látek, které mohou vstřebávání snížit. Pokud užíváte léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu, také můžete vstřebávání železa
negativně ovlivnit.
Obrázek

Mám dost železa?
Když budete mít málo železa v organizmu, budete chudokrevní. Při nedostatku železa se tvoří méně červeného krevního barviva a vzniká tzv. anemie - chudokrevnost. Důsledkem tohoto stavu je nedostatečné okysličení tkání. Nejprve se tento nedostatek projeví na tkáních, které jsou na kyslíku nejvíc závislé:
Celkově se anemie a z ní plynoucí zvýšená potřeba kyslíku projevuje pocitem nedostatku dechu i při malé námaze. Můžete mít dojem bušení srdce.

Mám užívat železo?
Denní potřeba železa je 10 mg pro muže a 15 mg pro ženy. U zdravého jedince je příjem železa v běžné stravě plně dostačující. Důvodem ke zvýšenému příjmu železa jsou stavy spojené s jeho nedostatkem. Kdy budete železo nejvíce potřebovat?
Operace, stavy spojené s větší krevní ztrátou – Podstoupíte-li vetší chirurgickou či ortopedickou operaci, jistě Vám Váš lékař předepíše železo. Pokud se tak nestane,můžete jej na tuto skutečnost upozornit. Zvýšená dávka se pohybuje v rozmezí 50 - 100 mg/den.

Železo bývá součástí těchto doplňků. Pokud si s výběrem nevíte rady, zeptejte se v nejbližší lékárně.
Pro kulturisty:
Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek, které pomáhají dopravovat kyslík do svalů. Nedostatek železa může vést k únavě a pocitu vysílení, budete mít menší chuť k jídlu a horší regeneraci svalů. Dokud nebudete přijímat dostatek železa, je pravděpodobné, že velké návaly aerobního cvičení povedou k velké únavě a přetrénování.

Fosfor
Fosfor se spolu s vápníkem účastní výstavby a udržování zdravých a silných kostí a zubů, kromě toho hraje významnou roli při zásobování tělesných buněk energií. Naštěstí pravděpodobnost nedostatku fosforu u člověka je zcela malá.
Fosfor je hned po vápníku druhý nejčastěji zastoupeným minerálem v lidském těle. U průměrného člověka je ho v těle asi 650g. Celkem 85% fosforu je koncentrováno v kostech a zubech, zbytek je rozdělen v krvi a dalších tkáních, především však v srdci, ledvinách a mozku a ve svalech. Fosfor reaguje s mnoha dalšími látkami, ale jeho nejstálejším průvodcem je vápník. V kostech je poměr vápníku a fosforu 2:1. V ostatních tkáních je však poměr fosforu k vápníku mnohem vyšší.
Obrázek

Nejčastější uplatnění fosforu
Fosfor se především podílí na stavbě kostí a udržuje je v dobrém stavu, dále fosfor pomáhá vytvářet zubní sklovinu.
Doporučené dávkování fosforu
Fosfor je obsažen v takovém množství potravin, že jeho užívání ve formě potravinových doplňků není zapotřebí. Doporučený denní příjem fosforu je stejný u žen i u mužů - 800mg denně. V minulosti někteří odborníci doporučovali brát fosfor s vápníkem v poměru 1:1, ale v poslední době mnoho léčitelů dokládá, že tento poměr je ve skutečnosti velmi málo prospěšný. Strava dnešního člověka obsahuje většinou více fosforu než vápníku.
Fosfor a jeho nedostatek: nastane-li vzácně nedostatek fosforu, může vést k lomivosti kostí a zubů, únavě, tělesné slabosti, ztrátě chuti k jídlu, bolestem a ztuhlosti kloubů a ke zvýšené náchylnosti k infekcím. Mírný nedostatek může způsobit jen lehký pokles energie.
Fosfor a jeho nadbytek: Při nadbytku fosforu nedochází k bezprostředním potížím. Dlouhodobě může skutečně nadměrný příjem fosforu potlačovat vstřebávání vápníku, i když není jisté, může-li to vyústit takový nedostatek, že by byl ohrožen dobrý stav kostí.
Jak fosfor užívat

Fosfor a jeho dávkování:
Naprostá většina lidí získává všechen potřebný fosfor z denní potravy. Určité menší množství fosforu také může být součástí kombinovaných potravinových doplňků. Trpíte-li chorobou, která může vést k vyčerpání tohoto minerálu – například některou střevní nebo ledvinovou nemocí, předepíše vám potřebnou dávku váš lékař.
Pokrmy s obsahem fosforu:
ryby, maso, drůbež, celozrnná mouka, nerafinovaný cukr, sója, pivní kvasnice, jogurt, vajíčka, oříšky, a v zásadě všechna jádra semen. V menší míře jej mají brambory, hlávkové zelí, kapusta, pomeranče, med, kravské mléko.

Vanad
Vanad je stopový prvek, který snadno vytváří komplexy s bílkovinami, jež se spojují s železem v těle. Má specifickou úlohu jako regulátor enzymu podílejícího se na přenosu sodíku přes buněčné membrány. Je důležitý pro bílkoviny obsahující železo, podporuje tvorbu krevního barviva hemoglobinu a zasahuje do spalování cukrů v těle (napodobuje působení inzulinu).Významnou funkci má pro metabolismus cholesterolu, neboť snižuje jeho synthesu v těle při větším příjmu vanadu.
Vanad se používá: preventivně k zábraně nedostatku vanadu v těle, neboť příjem vanadu z potravy je obvykle na dolní hranici jeho potřeby, protože se vanad vstřebává z potravy pouze jen z 5-12 %.Ve stomatologii se vanadu používá jako součást zubních implantátů. Nesmí se používat při přecitlivělosti na látku a při chronickém onemocnění jater, ledvin a nadledvinek.

Nežádoucí účinky:potlačení růstu, průjem, snížený příjem potravin.Vanad při současném používání léků s obsahem železa a hořčíku snižuje jejich vstřebávání do organismu. Ovlivňuje také distribuci chromu, mědi, manganu a zinku v těle.

Dávkování a způsob použití: Denní příjem vanadu se odhaduje na 10-30 mikrogramů. Průměrná hodnota přirozeně se vyskytujícího vanadu v potravinách a ve stravě se uvádí v rozsahu 1-10 mikrogramů/kg. Pozor na předávkování vanadem, zvýšený příjem toxického množství vanadu se objevil již z kontaminované důlní vody! Toxická dávka vanadu je 4 mg/kg tělesné hmotnosti a projevuje se zvracením, průjmem, bolestí břicha, poklesem krevního tlaku, zrychlením tepu srdce, sníženou hladinou krevního cukru , odumíráním jater a selháváním nadledvinek!

Lecitin
Z chemického hlediska je lecitin lipidem složeným z cholinu, glycerolu a fosfátu, tedy tzv. fosfolipidem. Fosfolipidy jsou esenciální složky buněčných membrán. Potravinové doplňky označované jako lecitin obvykle obsahují 10-20% fosfatidylcholinu.
Lecitin je tuková látka obsažená v mnoha živočišných i rostlinných potravinách jako jsou játra, vejce, sójové boby, arašídy a pšeničné klíčky. Často se také přidává do komerčně vyráběných potravin, například do zmrzliny, čokolády, umělých tuků či salátových zálivek, aby pomáhal rozpouštět nebo emulgovat tuky.

Lecitin je přirozená látka, která je ochranným faktorem jaterních buněk při jejich detoxikačních funkcích. Snižuje toxický účinek alkoholu na játra. Lecitin zabraňuje ukládání tuků v játrech.
Snižuje hladinu cholesterolu, pročišťuje cévy a vede ke snížení krevního tlaku. Zlepšuje stav pokožky, brání vzniku ekzémů a omezuje padání vlasů. Podporuje činnost centrálního nervového systému,
Pro kulturisty:
Zlepšuje paměť a duševní výkon. Zlepšuje schopnost koncentrace. Lecitin dále působí pozitivně na klouby, urychluje regeneraci a zlepšuje využitelnost proteinů.
Obrázek

Účinky lecitinu:
· Podpora imunity
· Zlepšení vstřebávání vápníku, podpora hojení ran
· Podpora centrálního nervového systému
· Protizánětlivé účinky, působí proti bolestem kloubů
· Zrychluje metabolismus a podporuje redukci podkožního tuku
· Chrání játra proti „ztučnění“
· Zlepšuje paměť a učení
· Pročišťuje cévy a snižuje krevní tlak
· Snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu
· Omezuje padání vlasů a zpomaluje proces stárnutí
· Pomocník v boji proti celulitidě

Jod

-jehož přítomnost v potravě je nezbytná pro správný vývoj organizmu.
Je součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou, z nichž nejdůležitější je thyroxin .Skupina hormonů štítné žlázy ovlivňuje především růst člověka v mládí, ale jejich nedostatek může celkově negativně ovlivnit inteligenci.
Jód je také ve zvýšené koncentraci přítomen v některých minerálních vodách. V současné době se uměle přidává do řady mléčných výrobků (jogurty, mléčné nápoje, mléčné krémy)

Množství jódu v potravinách (100 g):
· losos 200 mg
· uzená makrela 145 mg
· vejce 18 mg
· plnotučné mléko 5-19 m

Hořčík
minerál potřebný pro růst a obnovu kostí a zubů, pro normální činnost svalů a nervů. Deficit pocítíme jako svalové křeče, úzkost, slabost, nechutenství.
Obrázek

Zdroj: obilniny, celozrnný chléb, luštěniny, ořechy, zelená zelenina, maso, mléko, ryby.Obrázek

Sodik
Sodík (natrium) chemicky patří mezi alkalické kovy. Tento minerál je nezbytný pro regulaci iontové rovnováhy na stěnách buněk a pro udržení osmotického tlaku. Sodík zadržuje vodu v organismu a chrání tak tělo před ztrátami vody např. při námaze či při úporných průjmech (potřeba sodíku v těchto případech stoupá). Je nutný pro vedení nervového vzruchu a k udržení svalové dráždivosti. Sodík je hlavním kationtem v mimobuněčných tekutinách, v těle je v rovnovážném stavu s draslíkem.
Obrázek

Zinek

Zinek se nachází v každé naší bunce a je nepostradatelný pro mnohé metabolické procesy,např proces enzymových systémů, které pomáhají při látkový výměně sachrů, tuků a proteinů. Je důležitý pro hormony jako je inzulin, který reguluje hladinu krevního cukru, růstový hormon a mužský pohlavní hormon testosteron. Může pomáhat při léčbě neplodnosti, je potřebný pro funkci prostaty a pro růst pohlavních orgánů. Významně podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Stimuluje hojení ran a kůže. Je prospěšný při léčbě akné, popálenin, ekzémů a pomáhá udržovat zdravé vlasy, kůži a nehty.Obrázek
Zinek může pomoci při léčení degenerativních účinků stárnutí, zpomaluje proces zhoršování zraku. Potřeba zinku se zvyšuje u těhotných a kojících žen, při nevyvážené stravě, u vegetariánů, ve stáří, při hubnutí, při zvýšené spotřebě alkoholu, u rychle rostoucích dětí, při dlouhodobé fyzické zátě

Je potřebný pro tvorbu vašeho testosteronu

Zdroje:játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice, celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena

doporučená denní dávka je 15 – 25 mg prvku,samotné lidské tělo obsahuje asi 2g zinku které jsou ve svalech kostích a jiných tkáních,avšak v lidském těle se zinek neukládá

Stručné shrnutí těch nejdůležitějších :

Draslik
1) Zdroje: luštěniny, zelí, sušené ovoce, listová zelenina
2) Účinky: udržuje rovnováhu minerálů a svalové napětí
Fosfor
1) Zdroje: luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy, tykvová a dýňová semena, slunečnicová semena
2) Účinky: pomáhá při růstu kostí, zubů, vlasů a nervových tkání, podílí se na zpracování tuků a polysacharidů
Chlor
1) Zdroje: celer, hlávkové zelí, kapusta, ředkvička, mořské řasy, zelenina
2) Účinky: napomáhá správnému trávení, podporuje normální srdeční činnost
Jod
1) Zdroje: ryby, listová zelenina, mořské řasy
2) Účinky: stimuluje činnost štítné žlázy, trávení, důležitý pro správný růst a vývoj
Sodík
1) Zdroje: salátová okurka, křen, listová zelenina, kořenová zelenina, mořské řasy
2) Účinky: pomáhá trávení, vylučování oxidu uhličitého, udržuje rovnovážný stav tělních tekutin a stálou srdeční činnost
Vápník
1) Zdroje: mandle, bílá ředkev, ořechy, sojové a samozřejmě mléčné výrobky
2) Účinky: pomáhá při vývoji kostí a zubů, reguluje srdeční rytmus a rovnováhu minerálů v těle
Železo
1) Zdroje: luštěniny, ovoce, listová zelenina, ořechy, semena
2) Účinky: je součástí hemoglobinu a myoglobinu, pomáhá navazovat kyslík a dopravovat ho k buňkám, zabraňuje chudokrevnosti

Závěr a shrnutí funkce mineralu
Nedostatek nedostatek vitamínů a minerálních látek – jsou součástí drtivé většiny enzymů jako tzv. koenzym a umožňují tím správnou funkčnost enzymu a tím urychlují a zefektivňují chemické reakce. A enzymy jsou naši dělníci, kteří přetvářejí materiál na hotový dům (aminokyseliny, energii a vodu na hotovou svalovou hmotu), tedy ústřední činitelé, kolem kterých se vše točí – takže můžete mít dostatečný příjem bílkovin, energie (sacharidy, tuky), vody, můžete cvičit sebetvrději a regenerovat sebelépe, ale pokud mají sníženou funkci enzymy (kvůli nedostatku vitamínů a minerálních látek), nepřemění tento „materiál“ na svalovou hmotu… Na stavbě si to můžete představit, jako kdyby dělníci místo zednických lžic nahazovali omítku dlaní, střešní tašky místo výtahem nosili na lešení po dvou…Prostě absolutní neefektivita a zpomalení práce…A přestože je to tak důležité, tak často se na to zapomíná.



bohužel jsem se nikde nedocetl jaky latky kulturisti v priprave(jako cím suplementuji,at je to objem či dieta) davaji a v jakem množství,tak pokud je zde nejaký zavodnik nebo nekdo znaly tak by zde mohl vice priblizit o jake latky jde:)

Zdroj:internet
Naposledy upravil(a) ihuli dne 27. srp 2008 18:47, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Folis
Příspěvky: 12336
Registrován: 15. úno 2007 15:51
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Folis » 23. bře 2008 0:36

Dobrá práce :thumbsup: :) .

Reno
Příspěvky: 190
Registrován: 20. led 2007 10:58

Příspěvekod Reno » 23. bře 2008 10:30

ctrl/c ctrl/v

Uživatelský avatar
Folis
Příspěvky: 12336
Registrován: 15. úno 2007 15:51
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Folis » 23. bře 2008 11:15

Reno píše:ctrl/c ctrl/v


Možná, ale i tak (musel vložit obrázky, písmo upravovat a tak :D ). Ne, teď vážně, je to jedno, jak to udělal. O minerálech zde tuším mnoho (nic?) nebylo, tak se to sem hodí ...

Uživatelský avatar
Bacik
Příspěvky: 658
Registrován: 6. úno 2007 23:04
Bydliště: BASTILA GyM*bz.pri TT

Příspěvekod Bacik » 23. bře 2008 13:19

super spracovane :idea: :!:

Uživatelský avatar
ihuli
Příspěvky: 210
Registrován: 21. bře 2008 17:57

Příspěvekod ihuli » 23. bře 2008 13:26

Folis píše:
Reno píše:ctrl/c ctrl/v


Možná, ale i tak (musel vložit obrázky, písmo upravovat a tak :D ). Ne, teď vážně, je to jedno, jak to udělal. O minerálech zde tuším mnoho (nic?) nebylo, tak se to sem hodí ...


jo sory je to cely stazeny z ruznych stranek to sem tam zapomnel napsat to je pravda ale jelikoz tady nic o mineralech nebylo tak doufam ze se pak Kocmanek nebude zlobit:)

Uživatelský avatar
Folis
Příspěvky: 12336
Registrován: 15. úno 2007 15:51
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Folis » 23. bře 2008 13:55

Určitě nebude, zpracované je to výborně, takže tak :) .


Uživatelský avatar
ThomyCZ
Příspěvky: 1766
Registrován: 9. pro 2007 22:51
Bydliště: Vrchlabí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ThomyCZ » 26. srp 2008 11:22

Není škoda, že tohle téma tak zapadlo? Vitamíny jsou přišpendlený, tak proč ne minerály :?:
Obrázek

Uživatelský avatar
blaster18
Příspěvky: 2322
Registrován: 21. led 2007 2:52

Příspěvekod blaster18 » 26. srp 2008 17:36

Nějak mi tam chybí zinek, hodně důležítá věc...řadit lecithin mezi minerály taky nebude nejšťastnější :) Ale jinak pěkně shrnuto.
"Don't ask for a light load - rather ask for a strong back"

Uživatelský avatar
Charles99
Supporter
Příspěvky: 2609
Registrován: 2. lis 2007 23:23
Bydliště: Střelice

Příspěvekod Charles99 » 23. srp 2011 13:42

Tento článek v nejbližší době (snad třeba už i tento týden) doplním a snad dalším lidem rozšířím obzory v tom, jak jsou důležité minerály a jednotlivé prvky.

Jinak bych chtěl poprosit moderátory nebo Jardu, kdyby se tohle téma dalo "zdůležitit", jak je tomu např. u vitamínů, aminokyselin... Přece jenom je to pěkně zpracované a byla by velká škoda, kdyby to zapadlo do hlubin!
:)
V nebi je sice čistší vzduch,jenže v pekle,je lepší společnost!!!

slaxer
Příspěvky: 19
Registrován: 30. lis 2014 11:09

Příspěvekod slaxer » 31. pro 2015 12:22

Počul som že tie lacne mineraly a vitaminy vo forme suplementov su velmi slabo využitelne pte telo. Čo je na tom pravdy ?


Zpět na “Výživa/diety”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti